Zmije obecná

Zmije obecná Zmije obecná (latinsky Vipera berus) je had z čeledi zmijovitých, který je nejrozšířenějším hadem světa, nejseverněji žijícím hadem a jediným jedovatým hadem České republiky. V České republice je, stejně jako v mnoha ostatních zemích, přísně chráněn.
Oblíbeným stanovištěm jsou lesostepní oblasti - smíšený les nebo prosluněné kamenité stráně.

Dospělé samice zmije obecné dorůstají délky až 70 cm, samci jsou o cca 10 cm kratší. Dožívá se zhruba 20-25 let.
Nejčastější barvou zmije obecné je šedá až modrošedá s výraznou tmavou klikatou čárou na hřbetě. Existuje však i mnoho jiných barevných variant, z nichž některé čáru nemají vůbec.

Zmije obecná se živí zejména drobnými hlodavci, obojživelníky, ještěrkami nebo ptačími mláďaty a ptačími vejci.
Jed zmije obecné je složením i účinností podobný jedu chřestýšů, nicméně není tolik nebezpečný - smrtelná dávka tohoto jedu je cca 15 mg, avšak zmije ho má pouze necelých 10 mg, přičemž navíc při uštknutí neuvolňuje více než jednu třetinu.

Nejnápadnějším znakem, kterým lze odlišit zmiji obecnou od ostatních českých hadů, je štěrbinovitá zornička - všechny naše užovky mají kulaté zorničky.

Víte, že...

  • ... nejdelším jedovatým hadem je kobra královská s délkou 5,71 m a hmotností kolem 12 kg?
  • ... nejjedovatějším mořským hadem je vodnář Belcherův?
  • ... nejrychleji se pohybujícím hadem je Mamba černá s rychlostí 14 - 19 km/h?
  • ... ploskolebec himálajský žije v nadmořské výšce až 4900 m n. m.?

Anketa